چرا بعد خوردن بستنی سردرد میگیریم؟
به گزارش لوکو، سردرد بستنی هیچ ارتباطی با معده ندارد بلکه نتیجه سرد شدن سریع سقف دهان است. درواقع شما قبل از بلع سردرد می گیرید.
گا ها با خوردن بستنی، مغز ما اصطلاحا در کسری از زمان آغاز به یخ زدن خواهد نمود که به سردرد بستنی شناخته شده است و دلایلی اثبات شده در پشت پرده آن وجود دارد.
هیچ چیزی در هوای گرم تابستان نمی تواند جایگزین یک نوشیدنی بسیار خنک، یک اسکوپ بستنی یا دیگر خوراکی های سرد گردد. اگر موضوع کالری های دریافتی این مواد غذایی را در نظر نگیریم، به غیر از سردرد پس از مصرف بستنی یا همان انجماد مغز (Brain Freeze) هیچ نکته منفی دیگری وجود ندارد.
سردرد بستنی هیچ ارتباطی با معده ندارد بلکه نتیجه سرد شدن سریع سقف دهان است. درواقع شما قبل از بلع سردرد می گیرید. سردرد های بستنی با خوردن یا نوشیدن هر خوراکی سردی ایجاد می شوند و حدودا 20 ثانیه طول می کشند. آرام خوردن غذا ها و نوشیدنی های سرد سبب خنک شدن سقف دهان شده و در دمای پایین بدون آن که سبب سردرد شوند تنظیم خواهند شد.
در واقع مکانیسم دقیق علت سردرد های بستنی معین نیست، اما چنانچه در بخش تفریح نمناک میخوانید اعتقاد بر این است که سردرد های بستنی جزو یکی از سردرد های رایج مراجعه نمایندگان است. هنگامی که سقف دهان خیلی سریع سرد می گردد سیگنال های درد که در دهان احساس می شوند را به عصب سه قلو منتقل نموده و درد را از کل صورت به پیشانی می رسانند بنابراین هنگامی که این حس درد افزایش یابد سردرد بستنی ایجاد خواهد شد.
5.9 تا 74 درصد بزرگسالان و بین 38.3 تا 79 درصد بچه ها سردرد بستنی را تجربه می نمایند. نتایج پژوهش انجام شده در تایوان نشان داد که 40.6 درصد بزرگسالان (از بین 83599 دانشجو) این نوع سردرد را تجربه نموده اند. سردرد پس از خوردن بستنی از نظر علمی این گونه تعریف می گردد:سردرد مربوط به مصرف یا استنشاق یک محرک سرد (HICS). این بیماری با هر دو نام فوق شناخته می گردد.
انجماد مغز یک احساس تیر کشیدن کوتاه مدت است که حداکثر 20 ثانیه طول می کشد و در هر دو ناحیه لوب پیشانی و لوب گیجگاهی مغز ایجاد می گردد.
این بیماری برخلاف نام خود ارتباطی به درد در ناحیه مغز ندارد، زیرا مغز عضوی از بدن است که گیرنده های درد ندارد. احساس تیر کشیدن مغز و انجماد آن در افراد مستعد ناشی از مصرف خوراکی های سرد به شکل جامد، مایع یا گاز در کام دهان، گلو و یا هر دو است.
اگر شما هم علاقه مند به مصرف خوراکی های بسیار خنک در تابستان هستید، اما به سردرد بستنی دچار می شوید، باید به بعضی موارد زیر توجه کنید:
فرد هر چه یک خوراکی سرد را سریعتر مصرف کند، احتمال تجربه انجماد مغز در افزایش پیدا می نماید.
بعضی افراد، انجماد مغزی را پس از هر بار مصرف خوراکی های سرد تجربه می نمایند، به همین علت از مصرف بستنی و مواد خوراکی سرد دیگر اجتناب می نمایند.
مکانیسم دقیق سردرد ناشی از مصرف بستنی احتیاج به آنالیز های بیشتری دارد. به نظر دانشمندان انجماد مغز به احتمال زیاد به علت سرد شدن خون در شریان کاروتید داخلی و وازواسپاسم یا انقباض عروقِ متعاقب آن در شاخه های شریان کاروتید داخلی به وجود می آید.
تامین خون مغز و ناحیه سر بر عهده کاروتید داخلی است. انقباض عروق نیز به علت باریک شدن موقتی رگ های خونی ایجاد می گردد که در نهایت موجب سردرد می گردد. بعلاوه محتمل است عصب سه قلو، که مسئولیت حواس ناحیه صورت را نیز به عهده دارد، در ایجاد سردرد و تیر کشیدن مغز موثر باشد.
تحقیقات نشان داده است که به احتمال زیاد افرادی که دچار سردرد پس از مصرف بستنی می شوند، به میگرن نیز مبتلا خواهند شد.
ممکن است سردرد بستنی موروثی باشد، بنابراین اگر والدین هرگز سابقه تجربه سردرد بستنی را نداشته باشند، احتمال تجربه آن به وسیله بچه ها کاهش می یابد.
سردرد بستنی می تواند موروثی باشد؛ بدین ترتیب، اگر والدین آن را تجربه نموده باشند، احتمال اینکه بچه هاشان نیز آن را تجربه نمایند بسیار بالا است.
بر اساس نتایج تحقیقات، زنان بیش از مردان به سردرد بستنی مبتلا می شوند. البته انواع سردرد های دیگر در زنان رواج بیشتری نسبت مردان دارد.
فرضیه های مختلفی در باره این موضوع وجود دارد:
پایداری عصبی نسبت به یک محرک سرد در بزرگسالان قوی تر از بچه ها است.
مقدار کام (سقف دهان) و گلوی بچه ها از بزرگسالان کوچکتر است، بعلاوه گیرنده های حسی آن ها فعال تر است.
افراد بزرگسال و با تجربه، خوراکی های سرد را آهسته تر مصرف می نمایند تا احتمال ابتلا به سردر بستنی را کاهش دهند.
برای کنترل سردرد بستنی بهتر است غذا های سرد را به آرامی مصرف نمود تا به تدریج گرم شوند. بعلاوه می توان با فشار دادن زبان به سقف دهان و نوشیدن یک نوشیدنی گرم، این نوع درد را کاهش داد.
منبع: ایسکانیوز
منبع: فرادید