درباره بیماری نقرس چه میدانید؟
به گزارش لوکو، بیماری نقرس یک نوع آرتریت است. این عارضه می تواند به صورت یک حمله ناگهانی درد و سوزش، سفتی و تورم در مفصل بروز کند. این حملات می تواند بارها و بارها رخ دهد، مگر تا زمانی که نقرس درمان گردد. در مطلب زیر توضیحات بیشتری درباره این بیماری و روش های درمان آن ارائه داده ایم.
پیشگیری و درمان بیماری نقرس
بیماری نقرس یکی از اشکال پیچیده ورم مفاصل است که می تواند هم مردان و هم زنان را مبتلا کند، با اینحال در زنان یائسه بسیار شایع تر است.نشانه بیماری درد ناگهانی و شدید، سرخی و سفت شدن مفاصل (معمولا مفصل شست پا) می باشد.
درد نقرس می تواند با درد شدید شست پا و احساس اینکه شست پایتان آتش گرفته است، شما را در شب از خواب بیدار کند.
مفصل تحت تاثیر داغ، متورم و چنان حساس هست، که حتی وزن ملافه برروی آن فشار و درد وارد می کند.
خوشبختانه نقرس درمان پذیر و تاحدودی قابل پیشگیری است.
علایم ابتلا به بیماری نقرس
نشانه های و علایم ابتلا به این بیماری تقریبا شدید بوده و معمولا ناگهانی و در شب اتفاق می افتند، این نشانه ها شامل:درد شدید مفاصل
نقرس معمولا انگشت شست پا را تحت تاثیر قرار می دهد، اما ممکن است در مفاصل دیگر از جمله مفاصل پا، زانو، آرنج و یا دستهایتان هم رخ دهد.درد ایجاد شده از طریق نقرس معمولا در 12 تا 24 ساعت اولیه در بیشترین حد خود است.
باقی ماندن درد مفاصل
بعد از فارام شدن درد شدید اولیه، بعضی از مفاصل ممکن است از چند روز تا چند هفته ملتهب و دردناک باشند.هرچه این بحملات این بیماری قدیمی تر شود، درد آن بیشتر باقی می ماند.
التهاب و سرخی
مفصل و یا مفاصل مبتلا متورم، حساس و قرمز می شوند.دلایل ابتلا به بیماری نقرس و عوامل خطرزا
هرچند بیشتر اسید اوریک بالا درخون نشانه ابتلا به این بیماری نیست و خیلی از افرادیکه اسید اوریک بالایی دارند، دچار این بیماری نمی شوند، اما ابتلا به نقرس بدلیل وجود مقادیر بالای اسید اوریک در خون بوجود می باشد.زمانیکه مقدار اسید اوریک درخون شما بالا رود ممکن است این اسید اوریک به شکل کریستال هایی در مفاصل شما در بیاید.
بعضی از عواملی که باعث بوجود آمدن این کریستال ها می شوند، عبارتند از:
چاقی
مصرف زیاد خوراکی های حاوی اسید اوریک شامل گوشت قرمز، سیرابی، ماهی کولی، شاه ماهی، مارچوبه و قارچ
بیماریهای خاص شامل فشارخون بالای درمان نشده، بیماری های مزمن مانند دیابت، چربی یا کلسترول بالای خون و باریک شدن رگها نیز می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به نقرس شود.
بعضی از داروها شامل دیورتیک ها (برای درمان فشارخون استفاده می شوند)، آسپرین و داروهایی که برای افرادیکه پیوند عضو انجام داده اند، تجویز می شوند.
سابقه خانوادگی
سن و جنس
نقرس در مردان بیشتر از زنان رخ می دهد، هرچند که در زمان یائسگی خطر ابتلای هر دو جنس به نقرس یکسان می شود.
همچنین سن ابتلای مردان به نقرس عموما بین 40 تا 50 سالگی بوده در حالیکه خانم ها معمولا بعد از یائسگی به این بیماری مبتلا می شوند.
عوارض ابتلا به نقرس
افرادیکه مبتلا به بیماری نقرس هستند، در خطر ابتلا به بیماریهای شدیدتر ازجمله:نقرس پیشرفته
نقرس درمان نشده می تواند باعث انباشته شدن کریستال های اسید اوریک زیر پوست و در گره هایی که به آن ها توفی (TOE-fi) می گویند، شود.توفی می تواند در نوای مختلفی همچون انگشتان، دستها، پا، آرنج و یا تاندون آشیل بوجود آید.
هرچند که توفی معمولا دردناک نیست اما هنگام حملات نقرسی می تواند حساس و متورم شود.
سنگ کلیه
کریستالهای اورات ممکن است در دستگاه ادراری افراد مبتلا به نقرس جمع شده و باعث بوجود آمدن سنگ کلیه شود.البته داروهایی برای کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه وجود دارد.
راههای تشخیص بیماری نقرس
آزمایشهایی که برای تشخیص این بیماری استفاده می شوند شامل:آزمون مایع مفصل
پزشکتان ممکن است از طریق سرنگ برای کشیدن مایعات از درون مفصل مبتلا اقدام کند. زمانیکه این مایع زیر میکروسکوپ بررسی شود، نشان می دهد که کریستال در آن وجود دارد یا خیر.آزمایش خون
پزشکتان برای بررسی مقدار اسید اوریک در خون شما، ممکن است، آزمایش خون برایتان تجویز کند.توجه کنید که بعضی از افراد با اینکه اسید اوریک بالایی دارند هیچگاه به بیماری نقرس مبتلا نمی شوند و همچنین بعضی از افراد با اینکه اسید اوریک نرمالی دارند دچار این بیماری می شوند.
درمان بیماری نقرس
درمان نقرس معمولا شامل استفاده از دارو می شود. داروهای درمان نقرس می توانند برای درمان حملات بیماری و پیشگیری از بازگشت این حملات و یا برای کاهش عوارض بیماری مانند توفی یا سنگ کلیه تجویز شوند.داروهای درمان نقرس
داروهایی که برای درمان بیماری نقرس استفاده می شوند، شامل:داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
شامل داروهایی همچون ایبوبروفن، ناپروکسن و یا داروهای قوی تر که برای دریافت آنها نیاز به نسخه پزشک است همچون، ایندومتاسین (Indocin) می شوند، که برای کاهش التهاب و درد استفاده می شوند.کلشی سین (Colchicine)
اگر داروهای NSAIDs برای شما قابل تجویز نباشد، پزشک از این مسکن کلشی سین برای شما استفاده می کند.کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids)
پزشکتان ممکن است از داروهای کورتیکواستروئید برای کاهش درد و التهاب استفاده کند، این داروها در دوشکل خوردنی و تزریقی تجویز می شوند، از عوارض جانبی کورتیکواستروئیدها می توان به:نازک شدن استخوان ها
درمان دیر و ضعیف زخم ها
کاهش قدرت مبارزه با عفونت
برای کاهش این عوارض پزشکتان سعی می کند، کم ترین مقداری که برای شما کفایت می کند، از این داروها تجویز کند.
داروهایی که از ابتلا به نقرس پیشگیری می کنند
درصورتیکه شما تنها چندبار در سال دچار حملات نقرس می شوید و یا اینکه حملاتتان پی در پی نبوده اما دردناک اند، پزشکتان ممکن است داروهایی برای کاهش خطر ابتلا به نقرس و عوارض نقرس برای شما تجویز کند، این داروها شامل:دراوهایی که جلوی تولید اسید اوریک را می گیرند.
داروهایی که دفع اسید اوریک را بهبود و افزایش می بخشند.
درمان خانگی نقرس
هرچند که درمان دارویی نقرس از همه انواع درمان ها موثرتر است، با اینحال دستورالعمل های زیر که از طریق انجمن رژیم غذایی آمریکا (ADA) برای زمانیکه تحت حملات نقرس هستید، توصیه شده است، نیز می تواند مفید باشد.حدود 2 تا 4 لیتر مایعاتی که حداقل نصف آن آب است، مصرف کنید.
مصرف معتدل پروتئین، بخصوص از منابع سالم همچون، لبینیات کم چرب و یا بدون چربی، تخم مرغ و کره بادام زمینی.
مصرف روزانه گوشت قرمز، مرغ و ماهی را در مقدار 113 تا 170 گرم نگه دارید.
درمان نقرس با طب سنتی یا جایگزین
شما می توانید از راهکارهای طب سنتی یا جایگزین برای درمان بیماری نقرس استفاده کنید.هرچند که قبل از امتحان این نوع درمان می بایست با پزشک خود مشورت نمایید تا مبادا این نوع درمان با درمان داروییتان تداخل ایجاد کند.
بعضی از مواردیکه در ادامه بیان می کنیم، تاثیراتی بر کاهش اسید اوریک در خون دارند.
قهوه
محققان رابطه ای بین مصرف قهوه (هر دو نوع معمولی و بدون کافئین آن) و کاهش اسید اوریک خون یافته اند.
ویتامین ث
هرچند که دررابطه با تاثیر ویتامین ث برنقرس اطلاعاتی دردسترس نیست، اما ویتامین ث می تواند باعث کاهش سطح اسید اوریک درخون شوند.البته فکر نکنید که اگر کمی ویتامین ث برای شما خوب است، پس مصرف زیاد آن بهتر است، چراکه مصرف زیاد ویتامین ث ممکن است سطح اسید اوریک خون را بالا ببرد.
گیلاس
در تحقیقات نشان داده شده که مصرف گیلاس می تواند به کاهش سطح اسید اوریک خون یاری کند، با اینحال تا کنون تحقیقی برای بررسی ارتباط بین گیلاس و نقرس وجود ندارد.پیشگیری از ابتلا به نقرس
مصرف بالای مایعات. مقدار مصرف مایعات خود را به مقدار 2 تا 4 لیتر(8 تا 16 لیوان)، افزایش دهید.دقت کنید که حداقل نصف این مقدار مایعات از آب باشد.
رژیم غذایی متعادل، که تاکید آن بر میوه، سبزی، غلات کامل و لبنیات کم چرب و یا بدون چربی باشد.
دریافت پروتئین بدن از منابع کم چربی لبنی.
محدودکردن مصرف گوشت، مرغ و ماهی.
حفظ وزن مناسب. {1}
آمار ابتلا به نقرس در زنان و مردان
بر اساس آمار های موجود تعداد مبتلایان به بیماری نقرس در هر هزار نفر شانزده مرد و تنها سه زن است؛ اغلب مبتلایان به نقرس را مردان میانسالی تشکیل می دهند که اضافه وزن دارند و به طورمعمول در پیشینه فامیلی آنها ابتلا به این بیماری دیده می شود.بیشتر افرادی که به نقرس مبتلا هستند از درد مفصل انگشت شست پا شکایت می کند حال آنکه بیماری نقرس برای حمله تنها به این مفصل بسنده نکرده و می تواند کلیه مفاصل شامل زانوها، مچ ها و آرنج را درگیر کند، البته خبر مسرت بخش اینکه حمله نقرسی بیشتر در یک زمان و تنها یک مفصل را نشانه می گیرد.
این حملات و درد های حاد ناشی از آن در افراد مسن تر به گونه ای است که گویی بیش از یک مفصل درگیر بیماری شده است و این موضوع هنگامی محسوس تر است که یکی از انگشتان دست را مبتلا کند، مطابق آمارها، نقرس مفاصل انگشتان دست در میان خانم ها بیشتر دیده می شود. {2}
بهترین ورزش ها برای مبتلایان به نقرسچهار نوع تمرین اصلی وجود دارد که باید آن ها را در برنامه تمرینی خود بگنجانید:
تمرینات افزایش دامنه حرکتی
که شامل حفظ مفاصل تان به شکل انعطاف پذیر و نرم است، به این معنی که خشکی مفصلی را کاهش دهد، تمرینات جنبشی مناسب برای پاهای تان می تواند چرخاندن مچ پا به دور دامنه حرکتی طبیعی آن باشد، و تمرینات دیگر می تواند شامل چرخش سر و گردن، کمر و قوزک های پاها باشد.تمرینات مقاومتی
اجرای این تمرینات در حقیقت به منظور افزایش و حفظ قدرت عضلانی با بکارگیری وزنه های میانه تا سنگین و انجام تمرینات بلند کردن وزنه ها، طراحی شده اند. بیاد داشته باشید عضلات قوی یاری به پشتیبانی و همچنین برداشتن فشار از روی مفاصل تان می کنند، سبب تقویت استخوان ها می شود.توجه داشته باشید که برای شروع می توانید از تمرینات یوگا و تایچی که تمرینات قدرتی با شدت پایین هستند را امتحان کنید.
تمرینات کاردیو یا هوازی-استقامتی
این تمرینات شما را در تقویت عضله قلب، افزایش سرعت گردش خون، کنترل وزن تان و همچنین افزایش مقدار انرژی و دسترسی راحت تر به آن، یاری می رسانند.نکته شایان توجه انتخاب تمرینات هوازی شدت سبک نظیر پیاده روی، بالا رفتن از پله ها، انجام تمرینات دایره ای که بسیار مفید هستند و همچنین تمریناتی مانند شنا و دوچرخه سواری سبک و تفریحی.
شنا کردن بسیار ورزش فرح بخش و البته برای مبتلایان به نقرس بهترین تمرین ورزشی ممکن است، زیرا در شنا از آنجایی که در آب بدن در حالت افقی و غوطه وری واقع شده است کمترین فشار به عضلات و مفاصل وارد می شود.
تمرینات کششی
این تمرینات شما را در حفظ خاصیت ارتجاعی عضلات و انعطاف پذیری بیشتر مفاصل یاری می کند.تمرینات یوگا، پیلاتس، تایچی، بادی بالانس که مجموعه ای از تمرینات ورزشی کشش-فشار با شدت سبک است، بسیار محبوبیت پیدا کرده است.
تاجایی که می توانید از تمریناتی استفاده کنید که عضلات را تحت کشش قرار دهد و تحرک و انعطاف مفاصل را افزایش دهد. {3}
پی نوشت:
1.www.rastineh.com
2.www.yjc.ir
3.www.elmevarzesh.com
منبع: راسخون