تاریخ در این شهر مُرد از بس که جان ندارد
به گزارش لوکو، هر شهری ویژگی های خاص خودش را دارد؛ نام شهر رشت هم با کوچه پس کوچه های قدیمی، خانه های بزرگ، بازار و بوی کباب و نمِ باران عجین شده؛ پیاده روی در کوچه و زیرکوچه های محله های قدیمی مثل ساغری سازان لذتی است که شاید تنها در این شهر شمالی آن را تجربه کنید.
به گزارش خبرنگاران، بافت قدیمی شهر رشت، از مهمترین ویژگی های این شهر شمالی است؛ کوچه پس کوچه های باریکی که خانه های بزرگ و حجره های کوچک ولی متعددی را در دل خود جا داده است و تا بازار قدیمی و میدان شهرداری فاصله چندانی ندارد.
این خانه های بزرگ که زمانی مخصوص قشر پولدار شهرنشین بودند، حالا بعد از گذشت بیش از یک قرن یا نیمه مخروبه شده اند یا در اختیار قشری قرار گرفته اند که توان خریداری خانه های نوساز و مدرن را در محله های دیگر ندارند. البته افرادی هم هستند که به دلیل علاقه به زندگی در این بافت قدیمی، با وجود مسائلی همچون عبور سخت ماشین از کوچه ها باز هم ترجیح داده اند در یکی از این خانه های قدیمی ساکن شوند.
متاسفانه محله های قدیمی شهر رشت، بویژه محله ساغری سازان که به نوعی جزو جاذبه های گردشگری این شهر محسوب می شوند، با مسائل زیادی روبرو اند؛ مخروبه بودن بسیاری از این خانه و کوچه های تنگ و تاریک باعث شده تا برخی از این محله ها مامن خوبی برای معتادان و کارتن خواب ها باشند.
بر همین اساس در دوره ای شهرداری رشت تصمیم گرفت تا با رویکرد حفظ بافت قدیمی شهر، به این وضعیت سامان دهد؛ سنگفرش کردن میدان شهرداری و سبزه میدان با توجه با ساختار قدیمی این منطقه یکی از مهمترین اقداماتی بود که در این زمینه صورت گرفت و باعث شد میدان شهرداری رشت به یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری این شهر، نه تنها برای مسافران بلکه برای برای ساکنان این شهر نیز تبدیل گردد.
با این وجود به نظر می رسد این طرح شامل ساماندهی بافت قدیمی و محله ای شهر نشده بود. البته طبیعی است که بازسازی تمام بافت قدیمی پروژه ای پرهزینه و زمان بر است. حتی بازسازی کامل خانه های قدیمی، باز هم امکان سکونت را به دلایل مختلفی همچون باریک بودن معابر، تسهیل نمی نماید؛ اما ساماندهی این محله ها به ویژه از لحاظ امنیتی، شناسایی خانه هایی که ارزش تاریخی دارند و اجازه ورود بخش خصوصی به این حوزه، بحث دیگری است که هنوز چندان که باید مورد توجه متولیان این امر یعنی شهرداری، شواری شهر و اداره کل میراث فرهنگی این شهر قرار نگرفته است.
این در حالی است که به باور بسیاری از کارشناسان، حضور بخش خصوصی در این زمینه می تواند بسیار تاثیرگذار باشد. از نمونه های این موضوع می توان به بازسازی خانه ای قدیمی در یکی از محله های قدیمی نشین رشت توسط بخش خصوصی و تبدیل آن به کافه بازی و اتاق های فرار اشاره نمود که اتفاقا با استقبال خوبی نیز روبرو شده است.
در این میان از معروف ترین محله های قدیمی شهر رشت می توان به محله بیش از 250 ساله ساغری سازان اشاره نمود؛ این محله قدیمی به این دلیل، ساغری سازان نام گرفته که راسته ساغری دوزی (کفش دوزی) در آن قرار داشته است. این محله که به دلیل خانه های بزرگ و کافه ها و کبابی های دنجی که دارد بسیار معروف شده، زمانی محل سکونت قشر پولدار جامعه بوده است و خانه ها بزرگ، با پنجره های زیاد و حیاط های پر درخت این محله نشان از همین موضوع دارد.
خاندان سمیعی، از خانواده های اصیل و بزرگ شهر رشت از جمله کسانی بودند که در این محله سکونت داشتند. از بناهایی که توسط یکی از بزرگان این خاندان احداث شده می توان به مسجد حاج سمیع اشاره نمود که توسط حاج سمیع خان رشتی بنا شده است. این مسجد در طرف جنوب دارای مدرسه ای برای آموزش طلبه های علوم دینی بود و در آن دو نفر از پزشکان نیز مطب داشتند. این مدرسه بعدها به دبیرستان شاهدخت سابق و بعد از انقلاب مدرسه علمیه زینبیه تبدیل شد؛ اما متأسفانه در چند سال پیش تخریب و به جای آن بنای چند طبقه ای ساخته شد.
همچنین در کوچه بلورچیان در محله ساغری سازان خانه های قدیمی زیادی همچون خانه پورهمتی با قدمت صدساله وجود دارد. البته خانه پورهمتی چند سال پیش بازسازی شد و نام خانه فرهنگ گیلان به خود گرفت.
مائده محمدپور، کارشناس مسائل شهری شهر رشت، درباره تاریخچه محله ساغری سازان به خبرنگاران می گوید: ساغری سازان از اولین محله های شهر رشت به حساب می آید. اسم ساغری سازان برگرفته از راسته ساغری دوزی بوده است. در واقع ساغری نوعی کفش مخصوص طلاب بوده است که در این راسته دوخته می شده است.
او ادامه می دهد: از دوران صفویه که شهرنشینی در ایران مفهوم پیدا کرد، هر محله ای نیازهای خودش را رفع می کرد و به همین خاطر هم تمام نیازهای شهروندان را در همان محله رفع می کرد که محله ساغری سازان هم از جمله محله هایی است که این ساختار را داشته است. از حمام های بزرگ گرفته تا انواع اقسام مغازه ها و خوراکی فروشی در این محله وجود داشته است.
محمدپور کوچه ها و زیرکوچه های محل ساغری سازان را ویژگی های ارزشمند و تاریخی این شهر می داند و درباره شرایط بازسازی این محله قدیمی می گوید: به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی و افزایش ماشین ها، این کوچه های باریک به مرور کارکرد خودشان را از دست دادند و به همین خاطر هم افراد پولدار ساکن این محله ، به محله های بهتر و جدیدتر شهر رشت مهاجرت کردند.
این کارشناس شهری، یادآور می گردد: مهاجرت ساکنان قدیمی و خالی از سکنه و مخروبه شدن برخی خانه ها باعث شده است تا به مرور این محله های قدیمی امنیت خودشان را از دست بدهند و جای خوبی برای معتادان و کارتون خواب بشوند. اما باز هم با وجود این مسائل، نباید از وجود بناهای ارزشمند در این محله ها به راحتی چشم پوشی کرد.
محمدپور همچنین درباره وضعیت سکونت در محله ساغری سازان، می گوید: در حال حاضر قشر متوسط جامعه جایگزین قشر پولداری شده اند که پیشتر در این محله ها سکونت داشتند. در واقع به طور کلی شرایط محله های قدیمی شهر رشت به این صورت است که یا نیمه مخروبه شده اند، یا قشر متوسط در آنها ساکن شده یا اینکه معدود افراد مرفهی که همچنان ترجیح می دهند در این بافت تاریخی زندگی نمایند، در این محله ها ساکن هستند.
او بیان می نماید: برخی از خانه های محله ساغری سازان که دارای ارزش تاریخی زیاد بودند، شناسایی شدند. به عنوان مثال یکی از این خانه ها هم اکنون در اختیار شورای شهر و یکی دیگر در اختیار بنیاد نخبگان است.
یکی دیگر از محله های معروف بافت قدیمی شهر رشت، محله خواهر امام است که برگرفته شده از زیارتگاه خواهر امام رضا (ع) واقع شده در این محله است. در این محله نیز مانند سایر محله های بافت قدیمی شهر، خانه های بزرگ قدیمی به چشم می خورند که در تلاقی سنت و مدرنیته در کنار آپارتمان هایی قرار گرفته اند که ظاهر چندان زیبایی هم ندارند.
از دیگر ویژگی های این محله مغازه های کوچک و متعددی است که در خیابان اصلی منتهی به بازار واقع شده اند؛ به دلیل نابسامان بودن شرایط و معماری قدیمی بازار، بسیاری از وسایل مغازه ها در خیابان قرار داده می گردد و طبیعتا مسیر عبور را برای پیاده ها و سواره ها بسیار سخت می نماید، موضوعی که طعم شیرین پیاده روی در محله های قدیمی را به شدت تحت شعاع قرار می دهد.
محمدپور همچنین درباره طرح هایی که می تواند به ترمیم بافت فرسوده شهر رشت یاری کند، با بیان اینکه گیلان جزو استان های است که بافت فرسوده زیادی دارد، می گوید: حدود 10 درصد بافت شهر رشت، فرسوده است. بر همین اساس طرح های زیادی برای ساماندهی بافت فرسوده عنوان شده است.
او شرح می دهد: نکته قابل توجه این است که اغلب این طرح ها در عمل به جای آنکه بیشتر به حل مسائلی همچون باریک بودن معابر و ایمن سازی خانه های قدیمی یاری نمایند، باعث تخریب این خانه ها و جایگزین شدن آپارتمان هایی با معماری جدید شده است که هیچ ارتباطی با معماری قدیمی شهر رشت ندارد. من منکر این موضوع نیست که بخشی از این بافت قدیمی که با نیازهای روز همخوانی ندارد، باید از بین برود؛ اما می توان با ساماندهی این محله ها، برخی خانه های قدیمی را بازسازی کرد و نگه داشت تا نمونه هایی از سبک معماری استان گیلان حفظ گردد.
فاطمه خلیلی - خبرنگاران
منبع: خبرگزاری ایسنا