آتش زنه و نحوه درست کردن آتش در طبیعت

به گزارش لوکو، آتش زنه یکی از پرکابردترین تجهیزات سفر برای درست کردن آتش درمواقع لازم است. خرید و همراه داشتن این وسیله کوچک و کم حجم برای سفرهای طبیعت گردی، کوهنوردی، کمپینگ و شرایط بقا توصیه می گردد.

آتش زنه و نحوه درست کردن آتش در طبیعت

آتش زنه، ابزاری حیاتی برای روشن کردن آتش در شرایط مختلف، به خصوص در طبیعت و مواقع اضطراری است. این وسیله کوچک با ایجاد جرقه یا حرارت، به سرعت مواد قابل اشتعال را مشتعل می نماید و به شما امکان می دهد برای پخت وپز، گرمایش یا ایجاد روشنایی، آتش داشته باشید. آتش زنه ها در انواع مختلفی فراوری می شوند که هرکدام ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را دارند. از انواع آتش زنه ها می توان به آتش زنه مغناطیسی، شیمیایی، فندکی و کبریتی اشاره نمود. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری از آتش زنه به دست آورید.

آنچه درباره آتش زنه و موارد استفاده از آن می خوانید:

  • آتش زنه چیست؟
  • انواع آتش زنه
  • نکات مهم درست کردن آتش در طبیعت
  • نحوه استفاده از آتش زنه
  • نکات مهم استفاده از آتش زنه

آتش زنه چیست؟

آتش زنه، ابزار بسیار کارآمد برای مواقعی است که دسترسی به فندک یا کبریت ندارید. در گذشته های دور، سنگ چخماق تنها راه برای روشن کردن آتش بود؛ اما امروزه، با پیشرفت تکنولوژی، آلیاژهای فلزی جایگزین سنگ چخماق شده اند. این آلیاژهای نو، جرقه های قوی تری فراوری می نمایند و روشن کردن آتش را بسیار آسان تر نموده اند؛ به همین علت، به آتش زنه های امروزی، آتش زنه های چخماقی می گویند.

این وسیله بسیار کاربردی ضد آب است و قابلیت استفاده در سرمای شدید را دارد. در واقع، برترین ابزار برای درست کردن آتش در طبیعت، روشن کردن اجاق گاز سفری و کباب پز است که هم برای سفرهای خانوادگی کاربرد دارد و هم باید در لیست تجهیزات سفر کوهنوردان و طبیعت گردها قرار بگیرد.

انواع آتش زنه

آتش زنه ها در انواع مختلفی فراوری می شوند که هرکدام دارای ویژگی ها و کاربردهای خاص خود هستند. در ادامه به بعضی از انواع رایج آتش زنه ها اشاره می کنیم:

  • 1- آتش زنه های کبریتی: این نوع آتش زنه ها شبیه کبریت های معمولی هستند و با کشیدن روی سطح زبر روشن می شوند.
  • 2- آتش زنه های فندکی: این آتش زنه ها دارای یک مکانیزم فندکی هستند که با فشار دادن یک دکمه، جرقه ایجاد می نمایند.
  • 3- آتش زنه های مغناطیسی: این آتش زنه ها با ایجاد اصطکاک بین دو قطعه فلزی، جرقه فراوری می نمایند.
  • 4- آتش زنه های برقی: این آتش زنه ها با استفاده از باتری و یک سیم مقاوم، جرقه ایجاد می نمایند.
  • 5- آتش زنه های شیمیایی: دارای مواد شیمیایی هستند و حرارت فراوری می نمایند. قرص های آتش زا یا قرص های الکل جامد، از این نوع آتش زنه هستند که به علت سهولت استفاده و قابلیت حمل، محبوبیت زیادی پیدا نموده اند. این قرص ها حاوی مواد سوختنی جامدی هستند که با ایجاد حرارت زیاد، به سرعت آتش می گیرند و می توانند برای روشن کردن آتش در شرایط مختلف مورد استفاده قرار گیرند.

نکات مهم در مورد درست کردن آتش در طبیعت

بسیاری از کمپ ها و استراحتگاه های کوهنوردان و طبیعت گردها حتی مجهز به آشپزخانه های ابتدایی و وسایل پخت وپز نیستند و امکانات محدودی برای تهیه غذای گرم دارند. به همین علت، بسیاری از گردشگران طبیعت دوست در سفرهای چند روزه خود به دامان طبیعت اسباب پخت وپز و مواد اولیه مورد احتیاج خود را برداشته تا آشپزی در طبیعت را تجربه نمایند؛ البته عده ای از برگزارنمایندگان تورهای طبیعت گردی آشپزی در طبیعت را جزو خدمات و جذابیت های سفرهای خود می دانند. حال هرچه که هست، درست کردن آتش در طبیعت باید با رعایت کامل اصول احترام به طبیعت باشد.

تقریبا همه افرادی که سعی در درست کردن آتش بدون استفاده از کبریت یا فندک داشته اند، به سرعت متوجه سختی این کار شده اند؛ یعنی مالش دادن سطوح دو چوب به یکدیگر بدون رسیدن به نتیجه مطلوب. خوشبختانه درست کردن آتش از طریق آتش زنه که تقریبا در همه فروشگاه های کالاهای ورزشی یافت می گردد، رایج شده است. در حالی که تقریبا همه می توانند با این ابزار آتش درست نمایند، چند نکته وجود دارد که بهتر است قبل از درست کردن آتش از آن آگاه شوید:

پیدا کردن محل مناسب

  • آتش خود را در مکان مناسبی برپا کنید. هر مکانی نمی تواند برای تهیه آتش مناسب باشد. هم به خاطر سخت بودن تهیه آتش و هم برای خطرات احتمالی آن.
  • آتش خود را درجایی دور از وزش باد برپا کنید. وزش باد می تواند شعله آتش را خاموش کند یا مهار آن را از کنترل شما خارج کند. اگر برایتان مقدور است آتش خود را در یک سرپناه امن مستقر کنید.
  • در پی مکانی بگردید که نزدیک به منبع سوخت (احتمالا چوب) باشد تا مجبور نباشید مسافت طولانی را برای آوردن سوخت مورد احتیاجتان طی کنید.
  • مکانی را پیدا کنید که احتمال توسعه آتش در آن کم باشد. محوطه ای با چمن کم و فاصله چندمتری تا درختان یا حتی شاخه های آویزان.

آماده سازی محل استقرار آتش

  • برای جلوگیری از آتش سوزی احتمالی باید منطقه اطراف محل استقرار آتش خود را پاکسازی کنید.
  • یک گودال بزرگ تر از ابعاد آتش حفر کنید تا شعله ها به چمن و علف های اطراف سرایت نکند.
  • می توانید با استفاده از خاک و ماسه، یک جایگاه برای آتش خود درست کنید تا آتش از تماس با محیط پیرامون آن دور بماند. استفاده از این تکنیک به تازگی در بین طبیعت گردها رواج پیدا نموده است.
  • اگر نمی توانید از محدوده وزش باد خارج شوید، برای آتش خود یک محافظ درست کنید؛ اما دقت کنید محافظی که در معرض وزش باد قرار می دهید از مواد قابل اشتعال نباشد یا اگر قابلیت اشتعال دارد، آن را از آتش خود دور نگه دارید.

مواد لازم برای روشن کردن آتش را جمع آوری و با هم ترکیب کنید

  • باید هم بتوانید آتش را روشن کنید و هم قادر باشید از آن نگه داری کنید. اگر مکان خود را عاقلانه انتخاب نموده باشید، این احتمال وجود دارد که اندازه زیادی سوخت در اطراف شما باشد.
  • اگر برای روشن کردن آتش از چوب استفاده می کنید، این کار را با شاخه های بزرگ آغاز نکنید. در عوض باید آتش خود را با برگ های خشک، برگ های سوزنی و شاخه های کوچک و پوست مرده و خشک درختان روشن کنید.
  • برگ های سوزنی به سرعت مشتعل می شوند و آتش دوام نمی آورد. باید اندازهی شاخه های کوچک و میانه در دسترس خود داشته باشید تا برای روشن نگه داشتن آتش از آن بهره ببرید.

استفاده از آتش زنه برای درست کردن آتش

آتش زنه ها ابزارهای کاربردی برای روشن کردن آتش در شرایط مختلف هستند و روش استفاده از آن ها ممکن است بسته به نوع آتش زنه کمی متفاوت باشد. در اینجا به نحوه استفاده از آتش زنه مغناطیسی و قرص آتش زا می پردازیم.

  • آتش زنه مغناطیسی: این آتش زنه شامل یک میله فلزی آلیاژی و یک تیغه خراشنده است. با کشیدن تیغه خراشنده روی میله، جرقه ای ایجاد می گردد. جرقه فراوری شده را روی مواد قابل اشتعال مانند پنبه، کاغذ یا تکه های چوب خشک راهنمایی کنید.
  • قرص آتش زا: با استفاده از یک کبریت یا فندک، قرص آتش زا را روشن کنید. قرص روشن شده را روی مواد قابل اشتعال (چوب خشک، کاغذ یا هر ماده قابل اشتعال دیگری) قرار دهید تا آتش سرایت کند.

نکات مهم در استفاده از آتش زنه

  • نگهداری در جای خشک: آتش زنه ها را در جای خشک نگهداری کنید.
  • استفاده صحیح: هر آتش زنه دارای دستورالعمل استفاده خاص خود است. قبل از استفاده، دستورالعمل را به دقت مطالعه کنید.
  • ایمنی: هنگام استفاده از آتش زنه، نکات ایمنی را رعایت نموده و از تماس مستقیم آتش با پوست و لباس خودداری کنید.
  • محیط زیست: از روشن کردن آتش در منطقه ها ممنوع خودداری نموده و پس از اتمام کار، آتش را به طور کامل خاموش کنید.

از قلم نیاندازید همه ما نسبت به حفاظت از طبیعت مسئولیم؛ پس باید در حفظ آن کوشا باشیم. درست کردن آتش در طبیعت هرچقدر که به بقا ما یاری کند نباید منجر به نابودی زیست بوم گردد. ما عضو کوچکی از این طبیعت هستیم و نباید حضور ساکنان دیگر (گونه های گیاهی و جانوری) را فراموش کنیم. اگر تجربه ای در زمینه برپا کردن آتش هنگام طبیعت گردی دارید، آن را با ما و کاربران خبرنگاران در میان بگذارید.

پرسش های متداول

آتش زنه چیست؟

آتش زنه وسیله ای کوچک اما بسیار کاربردی است که برای روشن کردن آتش به کار می رود. این وسیله با ایجاد جرقه یا حرارت زیاد، به سرعت مواد قابل اشتعال مانند چوب خشک، کاغذ یا مایع قابل اشتعال را آتش می زند.

نحوه استفاده از قرص آتش زا چیست؟

با استفاده از یک کبریت یا فندک، قرص آتش زا را روشن کنید. قرص روشن شده را روی مواد قابل اشتعال (چوب خشک، کاغذ یا هر ماده قابل اشتعال دیگری) قرار دهید تا آتش سرایت کند.

منبع: کجارو / youtube.com / wikihow.com / کجارو
انتشار: 2 دی 1403 بروزرسانی: 2 دی 1403 گردآورنده: luku.ir شناسه مطلب: 2340

به "آتش زنه و نحوه درست کردن آتش در طبیعت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آتش زنه و نحوه درست کردن آتش در طبیعت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید