انواع جلبکها ، خوراکی و غیر خوراکی و خواص غذایی و دارویی و صنعتی آنها

به گزارش لوکو، جـلبک هـا از دستـه آغـازیـان فتواتوتروف می بـاشند، یعـنـی قادرند با فتوسنتز مواد غیر ارگـانـیـک را بـه مـواد ارگـانیک تبدیل نمایند. فتوسنتز فرآیندی اسـت کـه طی آن نور خورشید و دی اکسید کربن به غذا و اکسـیـژن تبدیل میشود. 73 تا 87 درصد اکسیژن کره زمین به وسیله جلبکها (فیتوپلانکتونها) فراوری میگردد. فیتوپلانکتونها جـزو جلبکهای تک سلولی بوده، و نخستین حلقه زنجیره غذایی جانوران آبزی را تشکیل می دهند.

انواع جلبکها ، خوراکی و غیر خوراکی و خواص غذایی و دارویی و صنعتی آنها

انواع جلبکها - خوراکی و غیر خوراکی و خواص غذایی و دارویی و صنعتی آنها

جلبک ها عمدتاً در آبهای کم عمق می رویند. اما زیستگاه آنها میتواند در خشکی و منطقه ها مرطوب، صخره ها، چشمه های آب گرم، سنگها و صخره ها، فاضلاب ها و منطقه ها برفی هم باشد. بعلاوه جلبک ها بصورت همزیستی و یا انگل هم زیست مینمایند. جلبک ها برای رشد به نور خورشید، دی اکسید کربن(CO2) ، آب و مواد معدنی احتیاج دارند. جلبکها مانند گیاهان حاوی کلروفیل و قابلیت فتوسنتز میباشند، اما برخلاف آنها فاقد ریشه، ساقه، برگ و گل هستند. دیواره سلولی جلبکها از سلولز، گلیکوپروتئین ها و پلی ساکاریدها تشکیل یافته است. ذخیره غذایی در جلبک ها هم به شکل نشاسته است. (بعضی هم بصورت روغنها و قندهای گوناگون).

تقسیم بندی جلبک ها:

1- جلبک های پر سلولی (ماکرو آلگ ها)(SEAWEED) :

- جلبک های قرمز(رودوفیت ها): مانند نوری(NORI) ،(IRISH MOSS) و دولس(DULCE)

- جلبک های قهوه ای (فائوفیتها): نظیر کلپ (KELP)، سارگاسومSARGASSUM(KOMBU)،(WAKAME)،(ARAME) و(HIJIKI)

- جلبک های سبز (کلروفیت): نظیر کاهوی دریایی(ULVA)

- جلبک های طلایی

نکته: حجم فراوری جهانی ماکرو آلگ ها حدود 5 میلیون تن است که شامل 67 درصد آلگ های قرمز ، 30 درصد آلگ های قهوه ای و 3 درصد آلگ های سبز و میکرو الگ ها است.

2- جلبک های تک سلولی(میکرو آلگها):

- فیتوپلانکتونها و دیاتوم ها.

- کلرلا(CHLORELLA)(کلرلا ولگاریس): یک نوع جلبک سبز است. از آنجایی که دیواره سلولی آن از سلولز است از اینرو آن را بشکل پودر در می آورند تا هضم آن آسان گردد. بصورت مکمل غذایی عرضه میگردد، نظیر (ALGOMED) در ایران.

- اسپیرولینا (SPIRULINA): نوعی سیانوباکتری و یا جلبک سبز-آبی میباشد. بصورت مکمل غذایی عرضه میگردد.

- (DUNALIELLA): بصورت مکمل غذایی عرضه میگردد. غنی از بتاکاروتن و حاوی 18 تا 22 نوع اسید آمینه است.

نکته: عصاره میکرو آلگ ها به اشکال کپسول، پودر و قرص قابل تهیه است.

3- سیانوباکتریها(CYANOBACTERIA):

که به جلبک های سبز-آبی هم معروفیت دارند، در واقع نوعی باکتری میباشند که قابلیت فتوسنتز هم دارند. بعضی از آنها فراوری سم نموده و در حیوانات و انسان ممکن است ایجاد مسمومیت نمایند.

مصارف جلبک ها:

1- صنایع غذایی.

2- مکمل های غذایی.

3- تهیه کود.

4- منبع انرژی: به اسم بیودیزل (بیودیزل سوختی تجدید پذیر و تجزیه پذیر است که از روغن گیاهی و یا چربی حیوانی به دست می آید. این سوخت را می توان به راحتی با گازوییل مخلوط و در خودروهای گازوییل سوز استفاده کرد)

5- تهیه هیدروژن: جلبک ها در غیاب سولفور عوض رها سازی اکسیژن، هیدورژن فراوری مینمایند.

6- مصارف دارویی.

7- مصارف بهداشتی، آرایشی.

8- کنترل آلودگی: زدودن دی اکسید کربن هوا، جذب پسماند کودها از رواناب های مزارع، تصفیه فاضلا بها.

9- به اسم علوفه.

10- جایگزینی رنگدانه های شیمیایی با رنگدانه های جلبک.

11- استخراج روغن از جلبک ها که مصارف صنعتی فراوان دارد.

12- استتخراج آگار، آلژینات و کاراژینان.

- آگار(AGAR/AGAR-AGAR/KANTEN): نوعی پلی ساکارید است که از جلبک های قرمز استخراج میگردد. آگار به اسم محیط کشت باکتریها و قارچها، ملین، عامل تغلیظ نماینده (در ژلاتین، بستنی، شیرینی ها، نوشیدنی ها و سوپ ها)، پایدار نماینده، کنترل چاقی و دیابت، و مواد قالبگیری در دندانسازیها استفاده میگردد.

- آلژینات(ALGINATE): یا اسید آلژنیک یک صمغ چسبناک است، که در دیواره سلولی جلبک های قهوه ای به وفور یافت میگردد. در آب نامحلول بوده اما جاذب آب است. طیف وسیع مصارف آلژینات شامل: در محصولات لاغری، فراوری کاغذ و منسوجات، ضد آب و ضد آتش کردن منسوجات، عامل ژلاتین نماینده و تغلیظ نماینده (در نوشیدنی ها، بستنی ها و مواد آرایشی)، عامل سم زدا (جذب فلزات سمی از خون)، در تهیه آنتی اسید ها، مواد قالبگیری در دندانپزشکی، چسبها، رنگدانه ها و پوشش زخمها.

- کاراژینان(CARRA کلسیم، آهن، مهمیوم، سلنیوم، روی، مس، پتاسیم، سدیم، و کرم میباشند.

- حاوی ویتامینهای B1,B12,B2,B9، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین A به شکل بتاکاروتن میباشند.

- منبع پروتئین میباشند. به ویژه جلبک نوری(NORI) که 25 تا 35 درصد وزن خشک آن از پروتئین تشکیل یافته است.

- حاوی کلروفیل میباشند. کلروفیل از رشد تومورهای سرطانی جلوگیری میکند.

-غنی از اسیدهای نوکلئیک DNA و RNA میباشند.

- حاوی اسید های چرب غیر اشباع امگا 3 و 6 میباشند.

مکمل های غذایی اسپیرولینا و کلرلا:

55 تا 77 درصد وزن خشک اسپیرولینا و 45 تا 55 درصد وزن خشک کلرلا از پروتئین تشکیل یافته است. واجد تمام اسید آمینه های ضروری بوده و پروتئین کامل محسوب میگردند. البته نه به کیفیت پروتئین گوشت، شیر و تخم مرغ. از سویی اندازه جذب پروتئین این مکمل ها بالا میباشد.

فواید مکمل های میکرو آلگ ها برای سلامتی:

1- سم زدایی: با فلزات سنگین نظیر جیوه، سرب، کادمیوم، آرسنیک و سموم حشره کش ترکیب و آن را از بدن خارج میکند.

2- تقویت سیستم ایمنی بدن.

3- پاک سازی سیستم گوارش.

4- کاهش فشار خون.

5- ضد یبوست.

6- آنتی اکسیدان قوی و مقابله با رادیکال های آزاد.

7- خواص ضد سرطانی.

8- ضد باکتری.

9- تعدیل نماینده هورمونها.

10- تاثیر مثبت بروی پوست و موها.

11- بهبود متابولیسم بدن.

12- تصفیه نماینده کبد و بهبود سلامت تیروئید.

13- انرژی زا.

14- افزایش دهنده باکتریهای مفید روده.

15- تسریع فرایند التیام زخمها بخاطر وجود فاکتور رشد در آنها.

16-خواص ضد التهابی دارند.

17- خوشبو نماینده تنفس.

نکته: موارد فوق تنها ادعای فراوری نمایندگان مکملهای میکروآلگ ها بوده و این مکملها نبایستی به اسم دارو جهت درمان بیماری استفاده گردند. اما از سویی مصرف آنها کاملا بی خطر بوده، و دارای ارزش تغذیه ای خوبی میباشند.

احتیاط در مصرف قرصهای مکمل میکروآلگ ها:

1- در حدود 30 درصد افراد به جلبک ها آلرژی دارند.

2- زنان باردار و شیرده بهتر است از این مکملها مصرف ننمایند.

نکته آخر: توصیه ما به شما اینکه بیشتر از محصولات ماکرو آلگها بهره ببرید

منبع:www.e-pedian.com

ارسال به وسیله کاربر محترم سایت :mina-k-h

منبع: راسخون
انتشار: 13 مهر 1400 بروزرسانی: 13 مهر 1400 گردآورنده: luku.ir شناسه مطلب: 1770

به "انواع جلبکها ، خوراکی و غیر خوراکی و خواص غذایی و دارویی و صنعتی آنها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انواع جلبکها ، خوراکی و غیر خوراکی و خواص غذایی و دارویی و صنعتی آنها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید